Du som står inför att planera en begravning har många beslut att ta. Vissa moment i planeringsarbetet är av ren praktisk art, men att välja musik till ceremonin är ett tillfälle att verkligen minnas din närstående som gått bort. Att slå på stort och hedra en musikälskare med ett helt band som spelar under begravningen är inte alls en omöjlighet.

 

Hos begravningsbyrån får du all hjälp du behöver med planeringsarbetet inför begravningen. En professionell begravningsbyrå i stockholm hjälper dig även med förslag till musikinslag under minnesstunden och med kontakt med musiker och band. Se bara till att kommunikationen är god dig och begravningsentreprenören emellan. Det kan vara en god idé att se till att ni båda vet vad ni menar. Det finns olika typer av benämningar på musikgrupper, och ”band” kan för en person betyda ”rockband”, för en annan ”orkester”. Det är viktigt att det blir rätt.

 

Eget band till mormor

Begravningen kan också innebära ett gyllene tillfälle för dig att starta eget band. Kanske är detta det allra mest personliga, att du och dina kusiner äntligen förs samman i musiken och spelar er mormors favoritschlagers till hennes minne? Här har ni verkligen chans att skapa ett minne för livet även på begravningen. Att repetera inför tillställningen kan också vara ett sätt att komma närmare varandra och dela minnen av den bortgångne.

Kommer ni verkligen igång och hittar en gemensam passion kan ni kanske till och med fortsätta efter begravningen. De flesta begravningsceremonier följs upp av en samling med kaffe och fika i församlingshemmet, och den delen av tillställningen brukar ofta behöva lättas upp lite. Att spela mjuk jazz till kaffet kan vara ett sätt att få en ljus avslutning på dagens begivenheter.

Genreöverskridande psalmer

Även om kyrkan har sin traditionella ordning under begravningen, är du inte nödvändigtvis bunden till att kantorn framför psalmer på orgel och kompar en sångsolist under de egna musikvalen. Att anlita ett band till begravningens samtliga musikinslag är fullt möjligt. Band finns i många olika genres, och vissa av dem är högst lämpade för att framföra även de kyrkliga inslagen. En klassisk ensemble eller en jazzgrupp är kanske vad man främst tänker på vad gäller kyrklig musik, men du har all anledning att tänka bredare. Psalmer som Härlig är jorden eller Blott en dag skulle kunna bli magiskt vackra även tolkade av ett country- eller soft rock-band.