Allt eftersom att musiken har utvecklats så har även bredden på olika genrer gjort det vilket har resulterat i att det finns massor av olika band som spelar i olika genrer. Fortsätt läsa för att lära dig mer om vilka genrer som finns och typiska band inom dem.

Klassisk musik

Vi börjar i den klassiska musiken som ju faktiskt är roten till all musik som vi har idag. Det var med den klassiska musiken som fler började att spela i band och publiken började att betala för att se dem. Klassisk musik framförs oftast av instrumentala orkestrar.

Jazz

När jazzen började att komma i slutet på 1800-talet började även band att bildas. Oftast består Jazzband av en musiker som leder hela gruppen som har namnet efter ledaren. Till exempel Louis Armstrong och hans orkester.

Blues

Bluesen uppstod i slutet av 1800-talet av svarta slavar och gick oftast i dur. Sångerna och musiken uttrycker problem, oro och missnöje och det är därifrån namnet kommer. Några exempel på kända bluesmusiker och band är BB King och Jimi Hendrix.

Country

Countryn kommer ur folkmusiken och ur bluesen och har idag flera olika subgenres. Musiken började att spelas i början på 1900-talet i södra USA och en av countryns första band är Carter family som började spela musik år 1927. Några moderna exempel på countryband är Zac Brown band och the band Perry.

Rock

Rocken kommer ur bluesen, jazzen och ur countrymusiken. Det var på 1950-talet som rockmusiken började att komma och har idag flera olika subgenres. Några exempel på rockband är AC/DC och U2.

Pop

Pop är en förkortning av populärmusik och har idag ett flertal subgenres. Genren har sitt ursprung i bland annat jazzen och rocken. Det band som gjorde att genren fick sitt stora genombrott är the beatles. Några andra exempel på popband är Spice Girls och ABBA.