Det finns många olika typer av band och olika benämningar och det kan vara svårt att hålla isär begreppen. Därför kommer här en kort genomgång på olika typer av band.

Grupp, band eller orkester?

Så vad är då skillnaden på en grupp, ett band eller en orkester?

En musikgrupp är en sammansättning av musiker som tillsammans framför musik under ett gemensamt gruppnamn. Det kan vara deras egenkomponerade musik eller covers på andras. En musikgrupp kan både bestå av medlemmar som spelar instrument och de som sjunger och underhåller publiken. Några exempel på moderna musikgrupper är den koreanska popgruppen BTS och svenska discogruppen Alcazar.

Ett band är en grupp bestående av en mindre musikalisk ensemble där gruppens medlemmar spelar instrument och framför musik i olika genres. Den vanligaste formationen av ett band består av en sångare, en gitarrist, en trummis och en basist. Några exempel på band är folkrockbandet Mumford & sons och rockbandet the runaways.

En orkester är en sammansättning av en instrumental ensemble. Till skillnad från band och grupper så kännetecknas en orkester av att musiken de framför görs enbart på instrument och utan en sångare. Instrumenten är oftast mer klassiska och de sammansätts i olika stämmor och sektioner och leds av en dirigent.

Olika sammansättningar

Sedan har vi de olika sammansättningar av band som finns. Beroende på hur många det är som spelar i gruppen kallas de för olika namn som vi härmed går igenom:

Duo: ett band måste bestå av minst två personer. Då kallas det för en duo. När en duo framför en sång tillsammans kallas det för en duett. Några exempel på kända duos är Simon & Garfunkel och First Aid Kit.

Trio: en trio består av tre stycken musiker. När en trio framför en sång tillsammans kallas det för en terzett. Några exempel på kända trios är Ebba Grön och G.E.S.

Kvartett: en kvartett består av fyra stycken musiker. Några exempel på kända kvartetter är the beatles och ABBA.

Kvintett: en kvintett består av fem stycken musiker. Några exempel på kända kvintetter är Backstreet boys och Coldplay.

Sextett: en sextett består av sex stycken musiker. Några exempel på kända sextetter är Nightwish och Blondie.

Septett: en septett består av sju stycken musiker. Ett exempel på en känd septett är BTS.

Oktett: en oktett består av åtta stycken musiker.