Sedan har vi de band som främst sjunger på svenska och har sin största publik i Sverige som vi härmed lägger vårt fokus på.

Vi börjar med våra älskade dansband som vi dansat bugg och foxtrot till sedan 1970-talet. Några exempel på framgångsrika dansband är Sven-Ingvars, arvingarna, barbados, flamingokvintetten, sannex, vikingarna, Elisas och wizex.

Ett svenskt band som blev ett av Skandinaviens största är Kent. Kent var ett svenskt rockband som bildades i Eskilstuna år 1990 och har över 2,3 miljoner sålda skivor. Deras första stora framgång kom med låten kräm som släpptes år 1996. Bandet spelade i 20 år tillsammans och hade sin sista spelning som grupp år 2016 i tele2 arena. Samma år blev kent invald i swedish music hall of fame.

Men det går inte att skriva en text om svensk musikexport utan att nämna Per Gessle. Förutom Roxette så har han nått stora framgångar med bandet gyllene tider.

Andra rockband som fått stor spridning är broder Daniel, nationalteatern och Ebba grön. Inom poppen har vi bland annat Alcazar, army of lovers. Och inom hiphopen har vi the latin kings som var den första hiphop gruppen i Sverige följt av looptroop rockers.