I Sverige har vi många band att vara stolta över och i den här delen går vi igenom några svenska band som även nått utanför Sveriges gränser.

The spotnicks är det första svenska bandet som även slog igenom utomlands. Detta var på 1960 talet och bandet framförde instrumentala låtar på gitarr.

Det andra bandet som slog internationellt är kanske ett band som de allra flesta känner till och det är ABBA. Detta skedde i samband med att de vann Eurovision song contest år 1974. Därefter fick de ett flertal listettor och spelade runt om i hela världen.

Europe är ett rockband som bildades i Upplands Väsby i slutet på 1970-talet. Men det största genombrottet fick de i samband med att de släppte låten the final countdown år 1986. Därefter fick gruppen ett flertal hitlåtar och började att turnera över hela världen.

Nästa band som slog igenom internationellt var Roxette som bestod av Per Gessle och Marie Fredriksson. Bandet slog först igenom i Sverige, men det var i samband med att deras låt it must have been love fanns med på soundtracket till filmen pretty woman. Bandet fick ett flertal hits och listettor.

På 1990-talet kom också bandet Ace of base som sålt över 40 miljoner skivor och fick flera internationella hits. Bland annat låtarna the sign och all that she wants.

På 2000-talet började housemusiken att ta form och några svenska band som fått internationell succee är swedish house mafia, icona pop och rebecca & fiona.

Slutligen så har vi rockgruppen ghost som fått både amerikanska grammys och svenska grammisar.