Utländska bandUtländska band

Svenska bandSvenska band

Om band

Att spela musik i ett band eller i en grupp är något vi gjort i alla tider och i alla kulturer. Till och med i de allra första civilisationerna har man spelat musik.

Ordet band kommer från franskans ord bande som betyder trupp eller skara. Ordet används för att beskriva en grupp människor som tillsammans spelar och framför musik. Första gången som ordet band finns dokumenterat för att beskriva en musikalisk grupp är i 1600-talets England då termen användes för att beskriva en grupp bestående av 24 violinister som var en del av den dåvarande kungen Charles den II’s hov. Bandet kallades för the kings band.

Bandens historia

Det sägs att musikaliska band har sitt första ursprung i Tyskland kring 1400-talet där man i grupp framförde musik på instrumenten oboe och fagott. Tyska grupper strålade samman med utländska grupper vilket gjorde att band som främst bestod av blåsinstrument spreds vidare ut i världen.

Kring slutet av 1700-talet fick den turkiska musiken en större popularitet eftersom banden bestod av fler instrument. I turkiska band kring den tiden kunde banden bestå av instrument som cymbaler, flöjter, trianglar och stora trummor. På engelska kallas den typen av musik för jannisary och inspirerade till att fler började att spela i band. Men musiken inspirerade också stora kompositörer som Haydn, Mozart och Beethoven.

Musiken fortsatte att utvecklas och i slutet av 1700-talet hade utvecklingen av blåsinstrument gått framåt. Särskilt under den franska revolutionen då det framfördes musik för stora grupper utomhus. Då kunde banden bestå av upp till 2000 musiker. I Berlin kring år 1838 samlades ett band bestående av 200 trummisar och 1000 blåsinstrument för att spela för den ryska tsaren.

I England på 1800-talet började blåsinstrumenten att ersätta kyrkomusiken men också den musik som spelades av gatumusikanter. Att bilda band var något som vid den här tiden uppmuntrades av arbetsgivare inom industribranschen. Med industrialiseringen kom utvecklandet av många instrument.

Några av de tidigaste blåsorkestrarna hette Stalybridge old band, gruppen formades i England år 1814. Ett annat mer känt band från 1800-talet är bandet Besses ’o the barn som bildades år 1853. Många band bildades för att representera byar, städer, fabriker, sociala grupper och religiösa sammanhang.

Att tävla i musik är något som band har gjort sedan början av 1900 talet vilket kulminerade i national brass band festival. Men innan dess hade bland annat frälsningsarmén hållit i bandtävlingar.

Patrick Sarsfield Gilmore var en hyllad musiker som levde mellan 1829 och 1892 i USA. Han var en framgångsrik musiker som hade ett hyllat och eftertraktat band som många musiker tävlade om att få spela i. En annan framgångsrik kompositör från den här tiden är John Philip Sousa som föddes 1854 och är upphovsmannen till bland annat stars and stripes forever och var bandledaren över marinen.

Olika typer av band

Det finns många olika typer av band och olika benämningar och det kan vara svårt att hålla isär begreppen. Därför kommer här en kort genomgång på olika typer av band.

Grupp, band eller orkester?

Så vad är då skillnaden på en grupp, ett band eller en orkester?

En musikgrupp är en sammansättning av musiker som tillsammans framför musik under ett gemensamt gruppnamn. Det kan vara deras egenkomponerade musik eller covers på andras. En musikgrupp kan både bestå av medlemmar som spelar instrument och de som sjunger och underhåller publiken. Några exempel på moderna musikgrupper är den koreanska popgruppen BTS och svenska discogruppen Alcazar.

Ett band är en grupp bestående av en mindre musikalisk ensemble där gruppens medlemmar spelar instrument och framför musik i olika genres. Den vanligaste formationen av ett band består av en sångare, en gitarrist, en trummis och en basist. Några exempel på band är folkrockbandet Mumford & sons och rockbandet the runaways.

En orkester är en sammansättning av en instrumental ensemble. Till skillnad från band och grupper så kännetecknas en orkester av att musiken de framför görs enbart på instrument och utan en sångare. Instrumenten är oftast mer klassiska och de sammansätts i olika stämmor och sektioner och leds av en dirigent.

Olika sammansättningar

Sedan har vi de olika sammansättningar av band som finns. Beroende på hur många det är som spelar i gruppen kallas de för olika namn som vi härmed går igenom:

Duo: ett band måste bestå av minst två personer. Då kallas det för en duo. När en duo framför en sång tillsammans kallas det för en duett. Några exempel på kända duos är Simon & Garfunkel och First Aid Kit.

Trio: en trio består av tre stycken musiker. När en trio framför en sång tillsammans kallas det för en terzett. Några exempel på kända trios är Ebba Grön och G.E.S.

Kvartett: en kvartett består av fyra stycken musiker. Några exempel på kända kvartetter är the beatles och ABBA.

Kvintett: en kvintett består av fem stycken musiker. Några exempel på kända kvintetter är Backstreet boys och Coldplay.

Sextett: en sextett består av sex stycken musiker. Några exempel på kända sextetter är Nightwish och Blondie.

Septett: en septett består av sju stycken musiker. Ett exempel på en känd septett är BTS.

Oktett: en oktett består av åtta stycken musiker.

Band i olika genrer

Allt eftersom att musiken har utvecklats så har även bredden på olika genrer gjort det vilket har resulterat i att det finns massor av olika band som spelar i olika genrer. Fortsätt läsa för att lära dig mer om vilka genrer som finns och typiska band inom dem.

Klassisk musik

Vi börjar i den klassiska musiken som ju faktiskt är roten till all musik som vi har idag. Det var med den klassiska musiken som fler började att spela i band och publiken började att betala för att se dem. Klassisk musik framförs oftast av instrumentala orkestrar.

Jazz

När jazzen började att komma i slutet på 1800-talet började även band att bildas. Oftast består Jazzband av en musiker som leder hela gruppen som har namnet efter ledaren. Till exempel Louis Armstrong och hans orkester.

Blues

Bluesen uppstod i slutet av 1800-talet av svarta slavar och gick oftast i dur. Sångerna och musiken uttrycker problem, oro och missnöje och det är därifrån namnet kommer. Några exempel på kända bluesmusiker och band är BB King och Jimi Hendrix.

Country

Countryn kommer ur folkmusiken och ur bluesen och har idag flera olika subgenres. Musiken började att spelas i början på 1900-talet i södra USA och en av countryns första band är Carter family som började spela musik år 1927. Några moderna exempel på countryband är Zac Brown band och the band Perry.

Rock

Rocken kommer ur bluesen, jazzen och ur countrymusiken. Det var på 1950-talet som rockmusiken började att komma och har idag flera olika subgenres. Några exempel på rockband är AC/DC och U2.

Pop

Pop är en förkortning av populärmusik och har idag ett flertal subgenres. Genren har sitt ursprung i bland annat jazzen och rocken. Det band som gjorde att genren fick sitt stora genombrott är the beatles. Några andra exempel på popband är Spice Girls och ABBA.

Utländska band

Mycket av den musik som vi lyssnar på idag kommer inte från Sverige utan från resten av världen. Vi börjar med att gå igenom några av världens mest kända band.

Rockband

Rocken är den musikgenre som har de mest hängivna fansen och har band som håller ihop under flera årtionden. Det var i och med att the beatles slog igenom på 60-talet som fler band började att spela och fick en publik. Efter the beatles kom bland annat the rolling stones och the who.

Rocken kan delas in i flera subgenres men det vi främst tänker på idag när vi tänker på rock är hårdrocksbanden. Där finns bland annat AC/DC, Led Zeppelin och Black Sabbath och de något snällare Fleetwood Mac och Queen. Efter hårdrocken kom punkbanden, några exempel är the sex pistols och linkin park. Därefter kom grungen med bland annat Nirvana.

Några exempel på moderna rockgrupper är Foo fighters, Coldplay och fall out boy.

Popband

Popbanden tar avstamp med the beatles som i sin tur gjorde det möjligt för andra popband att ta plats. Några exempel på utländska popgrupper är Bee Gees, the beach boys, backstreet boys och little mix.

K-pop band

K-pop står för koreansk popmusik och är en genre som har blivit så stor att den kräver ett eget inlägg. Genren uppkom i slutet av 1990 talet i Sydkorea och började så småningom få spridning runt om i Asien men det är först nu på 2010-talet som genren fått ta plats även här i västvärlden.

Om stilen

Så hur låter k-pop i jämförelse med ”vanlig” popmusik?

Egentligen är det inte mycket som skiljer det åt, förutom att i K-pop så är man inte rädd för att sjunga på sitt eget språk. Ibland kan engelska blandas in i låtarna. Till exempel kan en refräng sjungas på engelska och resten koreanska. Musiken består av snabba beat och trallvänliga melodier som framförs av en grupp duktiga sångare och dansare.

K-pop band

Det är tack vare sociala medier och internet som k-popband har fått sin spridning över hela världen. Några exempel på framgångsrika k-pop band är exo, blackpink, big bang, got7 och girls generation. Men det band som dominerar hela världsmarknaden just nu är gruppen BTS, också känd som bangtan boys som består av sju medlemmar och har varit aktiva sedan år 2013.

Svenska band utomlands

I Sverige har vi många band att vara stolta över och i den här delen går vi igenom några svenska band som även nått utanför Sveriges gränser.

The spotnicks är det första svenska bandet som även slog igenom utomlands. Detta var på 1960 talet och bandet framförde instrumentala låtar på gitarr.

Det andra bandet som slog internationellt är kanske ett band som de allra flesta känner till och det är ABBA. Detta skedde i samband med att de vann Eurovision song contest år 1974. Därefter fick de ett flertal listettor och spelade runt om i hela världen.

Europe är ett rockband som bildades i Upplands Väsby i slutet på 1970-talet. Men det största genombrottet fick de i samband med att de släppte låten the final countdown år 1986. Därefter fick gruppen ett flertal hitlåtar och började att turnera över hela världen.

Nästa band som slog igenom internationellt var Roxette som bestod av Per Gessle och Marie Fredriksson. Bandet slog först igenom i Sverige, men det var i samband med att deras låt it must have been love fanns med på soundtracket till filmen pretty woman. Bandet fick ett flertal hits och listettor.

På 1990-talet kom också bandet Ace of base som sålt över 40 miljoner skivor och fick flera internationella hits. Bland annat låtarna the sign och all that she wants.

På 2000-talet började housemusiken att ta form och några svenska band som fått internationell succee är swedish house mafia, icona pop och rebecca & fiona.

Slutligen så har vi rockgruppen ghost som fått både amerikanska grammys och svenska grammisar.

Svenska band

Sedan har vi de band som främst sjunger på svenska och har sin största publik i Sverige som vi härmed lägger vårt fokus på.

Vi börjar med våra älskade dansband som vi dansat bugg och foxtrot till sedan 1970-talet. Några exempel på framgångsrika dansband är Sven-Ingvars, arvingarna, barbados, flamingokvintetten, sannex, vikingarna, Elisas och wizex.

Ett svenskt band som blev ett av Skandinaviens största är Kent. Kent var ett svenskt rockband som bildades i Eskilstuna år 1990 och har över 2,3 miljoner sålda skivor. Deras första stora framgång kom med låten kräm som släpptes år 1996. Bandet spelade i 20 år tillsammans och hade sin sista spelning som grupp år 2016 i tele2 arena. Samma år blev kent invald i swedish music hall of fame.

Men det går inte att skriva en text om svensk musikexport utan att nämna Per Gessle. Förutom Roxette så har han nått stora framgångar med bandet gyllene tider.

Andra rockband som fått stor spridning är broder Daniel, nationalteatern och Ebba grön. Inom poppen har vi bland annat Alcazar, army of lovers. Och inom hiphopen har vi the latin kings som var den första hiphop gruppen i Sverige följt av looptroop rockers.

Använd gärna formuläret för att komma i kontakt med oss

Musikaliska band och deras historiaMusikaliska band och deras historia